Dieselvrij magazijn – Nieuwe Hubtex GTR-X 330 in Sandomierz

  • Home
  • Dieselvrij magazijn – Nieuwe Hubtex GTR-X 330 in Sandomierz

Nieuwsbericht

Dieselvrij magazijn – Nieuwe Hubtex GTR-X 330 in Sandomierz

In april 2019 introduceerde Nijman/Zeetank voor NSG Pilkington Polska in Sandomierz het project Dieselfree Warehouse, waarbij alle dieselaangedreven magazijnvoertuigen vervangen zouden worden door elektrische.

Het project werd met veel enthousiasme ontvangen door  de directie van NSG Pilkington Polska en wordt geleidelijk aan geïmplementeerd. Gelet op de hoge kosten van het project wordt het in een aantal fasen uitgevoerd. Daardoor is de looptijd dus wat langer. Het belangrijkste doel van het project is de werkomgeving van alle productiemedewerkers bij NSG Pilkington en de magazijnwerkers van Nijman/Zeetank te verbeteren door te stoppen met voertuigen op de werkvloer die uitlaatgassen uitstoten en om de CO2-uitstoot te verlagen. Tegelijkertijd richtte Nijman/Zeetank zich op verbetering van zowel de veiligheid tijdens het werk,  als op het comfort en de ergonomie van de werkplekken van de operators.

In de eerste fase werd een nieuwe accuruimte ontworpen, gebouwd en gelanceerd waar accu’s voor alle in het magazijn gebruikte voertuigen en vorkheftrucks veilig kunnen worden opgeladen. Tegelijkertijd bestelde en introduceerde Nijman/Zeetank een nieuwe vloot elektrische vorkheftrucks met een hefvermogen tussen 3,5 en 8 ton. Deze fase werd met succes afgerond.

Vervangen Hubtex-voertuigen
Daarna werd het tijd om de twee speciaal geproduceerde Hubtex-voertuigen te vervangen door de nieuwe elektrische GTR-X 330 HP.  Deze fase van het project vereiste een aparte en speciale benadering, vele ontwerpveranderingen en nauwgezette controles van talloze details in verband met de bedrijfsomstandigheden van deze voertuigen (transport van glas binnen en buiten de productie- en magazijnruimte). Daarnaast moest rekening worden gehouden met de helling van de opritten naar de toegangsdeuren van het magazijn. Dat, plus problemen met de beschikbaarheid van elektronicacomponenten en -onderdelen, heeft ervoor gezorgd dat we langer op deze voertuigen hebben moeten wachten dan was voorzien. Gelukkig zijn de nieuwe Hubtex GTRs  (GTR = Glass Transporter) onlangs uiteindelijk geleverd aan Sandomierz, waar ze twee oudere diesel aangedreven voertuigen hebben vervangen. Elk van de nieuwe Hubtex-transporters is voorzien van één accu met hoge capaciteit op elke lift en een reserveaccu, zodat ze continu, zonder onnodige onderbrekingen, 24/7, zeven dagen per week en het hele jaar door kunnen werken.

De transporters zijn verder uitgerust met een groot aantal veiligheidssystemen, zoals nabijheidssensoren die de chauffeur waarschuwen als het voertuig een obstakel nadert alsmede een ondersteunende camera die de bestuurder helpt bij het oppakken van de glasrekken van de productielijn of uit het magazijn. Ze hebben bovendien blauwe veiligheidslichten in beide richtingen waarin ze bewegen. De cabine van deze transporters is voorzien van een comfortabele, draaibare stoel met een aanwezigheidssensor en een veiligheidsgordel. Ook is er een controlepaneel en een monitor die het beeld toont dat wordt gefilmd door de camera die aan de andere kant van de Hubtex is geïnstalleerd.

Tests
Een van de grootste uitdagingen was te zorgen dat het voertuig zonder problemen hellingen van 3  graden kon oprijden. De hoofdingang naar de hallen wordt namelijk van buitenaf bereikt via een behoorlijk steile oprit. Een ander cruciaal element was de keuze van de wielen: die moesten geschikt zijn voor zowel binnen als buiten de hallen. Ook moesten ze met een zware last over de spoorwegovergang kunnen rijden die zich op het terrein van de fabriek in Sandomierz bevindt.
Door de fabrikant in het bijzijn van medewerkers van Nijman/Zeetank uitgevoerde tests in de fabriek in het Duitse Fulda hebben inmiddels bevestigd dat aan de verwachtingen en de eisen van ons en onze klant ruimschoots wordt voldaan. De transporter reed daar met gemak een helling van 5 graden op en wel met een lading van meer dan 33 ton! Een bijkomend voordeel van de nieuwe transporters is dat ze aanzienlijk minder lawaai produceren dan de oude dieselversie. Dat maakt de bediening ervan een stuk gebruiksvriendelijker.Wij wensen alle operators veel plezier met het gebruik van de nieuwe Hubtex-transporters en natuurlijke een veilige werkomgeving!