Nieuw equipment

Nieuwsbericht

Nieuw equipment

Ook tijdens de pandemie heeft Nijman/Zeetank in nieuw equipment geïnvesteerd. Voor een groot gedeelte is dat ook al geleverd. Levertijden worden echter niet altijd aangehouden, gezien de wereldwijde tekorten aan bepaalde componenten voor zowel trekkers als trailers.

Voor Nijman/Zeetank UK zijn dit jaar in het tweede kwartaal tien nieuwe innenladers geleverd. De trailers zijn verder geoptimaliseerd, wat een gewichtsvoordeel oplevert van circa 450 kilo ten opzichte van de voorgaande serie. Bij glas met bepaalde dikten kan nu meer glas vervoerd worden.

Voor Nijman/Zeetank Polen zijn dit jaar in het derde kwartaal vijf nieuwe innenladers geleverd. Ook bij deze innenladers heeft een gewichtsoptimalisatie plaatsgevonden met een gewichtsreductie van zo’n 490 kilo. Dit betekent onder meer dat er bij bepaalde dikten nu meer glas vervoerd kan worden.
In Polen zijn daarnaast vier nieuwe drie-assige Volvo-trekkers afgeleverd. Voor het intermodale transport van tankcontainers tussen de railterminal en het los- en laadadres is een drie-assige trekker nodig om te voldoen aan de eisen met betrekking tot het toegestane totaal bruto voertuiggewicht. Bij intermodaal verkeer mag het totaal bruto voertuiggewicht hoger liggen dan bij puur wegtransport. Er is hiervoor echter wel een aangepaste trekker nodig met drie assen.
Tenslotte zijn voor Polen ook nog negen nieuwe Mercedes-trekkers besteld, oorspronkelijk te leveren in augustus 2021. Vooralsnog is de levertijd vertraagd tot november en december dit jaar, waarbij een verdere vertraging weer niet kan worden uitgesloten.

Voor Nijman/Zeetank Nederland zijn tien nieuwe LNG aangedreven Volvo-trekkers besteld. Alhoewel alle trekkers in het derde kwartaal van dit jaar geleverd zouden worden, zijn er vooralsnog vanwege tekorten aan bepaalde componenten slechts twee geleverd. De volgende zeven worden in het vierde kwartaal van dit jaar afgeleverd, de laatste in het eerste kwartaal van 2022. Nijman/Zeetank heeft sinds medio 2020 LNG aangedreven trekkers in gebruik. Gezien de beperkte emissie uitstoot en de positieve ervaringen is er wederom gekozen voor trekkers die op LNG rijden.
Voor Nederland zijn vorig jaar twaalf nieuwe LNG-trailers besteld. Hiervan zijn er vier al in het eerste kwartaal van dit jaar geleverd en twee trailers zijn in het derde kwartaal van dit jaar binnengekomen. De resterende zes trailers komen in het vierde kwartaal van dit jaar en in januari 2022.

LNG (liquid natural gas) wordt vervoerd met een temperatuur van -162 °C. De trailers voor het vervoer van LNG zijn daarom dubbelwandig uitgevoerd met een binnentank en buitentank, beide van roestvrij staal. De ontwerp temperatuur is -196 °C. De ruimte tussen de binnen- en buitentank is vacuüm geïsoleerd. Gezien het relatief hoge eigen gewicht van LNG-trailers is bij het ontwerp en de bouw veel aandacht besteed aan optimalisatie van het eigen gewicht (zo laag mogelijk) en volume (zo groot mogelijk).